Restauratie van een Chinese bruidskast

by | Aug 29, 2019 | Ambacht - Uit de werkplaats, Uit de webshop

Restauratie van een antieke Chinese kast.

Ik kon deze kast voor een zacht prijsje overnemen, omdat het een echt restauratieprojectje was en de vorige eigenaar lukte het maar niet om hem te repareren. Er zat een enorme scheur tussen het zijpaneel en de linker voorstijl.
De vorige eigenaren hadden die vrolijk vol geklodderd met iets wat op klei leek en overgeverfd.

Allereerst heb ik de klei of oude plamuur verwijderd uit de naad waar normaliter het zwevende paneel in hoort te zitten. Daarna was het euvel snel gevonden.

Voordeel van veel werken met Chinees antiek is dat je eigenlijk precies weet hoe zo’n kast in elkaar past. Niets in een Chinese bruidskast kan van nature zo uit het lood raken en verbuigen, omdat de panelen zwevend zijn en de Chinese vakmannen er altijd voor zorgen dat het hout kan blijven ademen en daardoor nooit de constructie kunnen vernielen. Ik had daardoor dus direct het vermoeden dat er een probleem was met de constructie verbindingen. En dat bleek te kloppen;

Een aantal verbindingspennen waren losgeschoten en zaten tegen de linker voorstijl aangedrukt. Dit heeft waarschijnlijk tig jaren zo gezeten, want de voorstijl was helemaal verbogen. Gelukkig voor ons is hout heel flexibel en kan het ook weer terug naar zijn originele vorm gebogen worden als je het met liefde begeleidt.

Het was een kwestie van de pennen weer richting hun gat manoeuvreren en het hout terug drukken. Dit heb ik een aantal dagen zo laten zitten om het hout tijd te geven zijn originele vorm weer aan te nemen. (Dat laatste is meer gevoel dat wijsheid by the way… J)

Het opnieuw verven van de Chinese bruidskast.

 

Maar dan de kleur nog..
Toen we de Chinese bruidskast kochten was deze kast lavendel kleurig. Niet onaardig, maar de verflaag was enorm aangetast dus heb ik besloten dat hij geverfd moest worden.
van origine is dit waarschijnlijk een kast geweest in meerdere kleurtinten, de boventoon in rood.

Maar ook Houtkoorts maakt wel eens commerciële keuzes. En in dit geval was oververven in een fijne warme grijs tint de meest voor de hand liggende keuze. Logen, opnieuw schuren en in de originele kleuren terugbrengen is een kostbare en tijdrovende klus, en dat gaat in het geval van deze kast niet winstgevend zijn.

Dus koos ik voor linnen grijs (van de karwei, twijfel je over de kleur van je monitor, huppel dan even naar de karwei in jouw buurt en haal een kleurstrookje ;))
Het voordeel van deze kleur is dat het prachtig past in een licht interieur, zelfs een Nordic inrichting en doordat het met een kwast geschilderd is heeft hij iets rauws, waardoor hij in een landelijk interieur ook zeker tot zijn recht zal komen!

Ben benieuwd waar deze knapperd gaat wonen.
Misschien wel bij jou?
Je koopt hem hier 😉

Vind jij het leuk om wat meer over restauratieprojecten te lezen? Check bijvoorbeeld de post
over het restaureren van scheuren in houten panelen. Of deze over de restauratie van een Chinese hoefijzer stoel. Of hou dit blog in de gaten, we posten binnenkort meer.

En heb jij moeite met het inrichten van je huis, vind je deze Chinese bruidskast mooi maar weet je niet hoe je hem moet stylen? Neem gerust contact op, we kunnen altijd even samen gaan kijken naar een mooie oplossing voor jouw interieurcrisis 😉

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This