Nieuws

Wat is Wabi Sabi precies?

Wat is Wabi Sabi precies?

Wabi-Sabi is een van die begrippen die moeilijk zijn te vertalen omdat ze sterk met de Japanse cultuur te maken hebben. Net zoals het woord lekker lastig te vertalen is.

Maar wat is Wabi Sabi nu precies? Super kort gezegd betekend Wabi-Sabi de schoonheid van de imperfectie.
Maar je ziet al, als je zulke grootte woorden gaat gebruiken als schoonheid en perfectie kom je al snel op een filosofisch en cultuur beschouwend teren.

Wabi betekend vertaald uit het Japans; alleen in de natuur leven, weg van het drukke hectische stad. Sabi staat voor schraal, verdord,  verkoeld en vergankelijkheid. Je ziet al, als we dit letterlijk zouden vertalen komen we niet ver.

Het begrip Wabi-Sabi betekend dan ook meer. En is door de tijd heen ook van betekenis veranderd. Het verwijst naar de vergankelijkheid en de kwetsbaarheid van dingen. De slijtage van een marmeren trap of een scheur in een houten tafelblad.

De tijd veranderd en tast alle dingen aan. Het besef dat niet alles het eeuwige leven heeft geeft het een meerwaarde. Wabi Sabi is niet de plastic tuinstoel, nog de nieuwste iPhone, maar het simpele houten krukje of de van grootmoeder gepatineerde ring.

Wabi Sabi weerspiegelt de uniekheid van een meubel.

Wanneer je kijkt naar hoe bijvoorbeeld een chinese ladekast of hoefijzer stoel gemaakt word dan zie je dat met de Wabi-Sabi gedachte in het achterhoofd, de natuurlijkheid van de materialen belangrijk is.
De eigenheid en unieke eigenschappen van ieder meubel word in zijn waarde gelaten en geaccentueerd. De constructies zijn simpel en de schoonheid van het verstrijken van de tijd, de ouderdom van de kast of stoel word niet verscholen maar benadrukt.

Wabi-Sabi nodigd je uit om rustig naar “decoratieve objecten” en meubels te kijken en de schoonheid van de kleine defecten te zien als een unieke identiteit in plaats van ze te kenmerken als een slijtage en teken dat het aan vervanging toe is.

Wabi-Sabi en Whatsapp.

Het is niet voor niets dat de Wabi-Sabi filosofie aan populariteit is toegenomen. Nu we overspoelt worden met de nieuwste technologieën, boordevolle agenda’s hebben en het sociale leven gedomineerd word door Whatsapp en Facebook. Door dit alles zoeken we een weg terug naar de rust van de natuur, eenvoud en zonder al die bling bling.

Persoonlijk word ik soms moedeloos van al die wegwerp apparaten, elk jaar (max 2) weer een nieuwe mobiel. Al die gespoten groente en fruit in plastic verpakt en de lelijkheid van de witte plastic tuinstoel verdiend een design prijs. Het politieke nieuws probeer ik te vermijden want daar wind ik mij alleen maar over op.

Op zulke momenten neem ik even een stapje terug. Het Wabi-Sabi moment met een kopje kruiden thee doet dan wonderen. Even rust, en genieten van de mooie dingen om mij heen. Niet alles is uiteindelijk perfect en de dingen veranderen met de tijd. Gelukkig maar!

Waar komt Wabi-Sabi vandaan?

Na honderden jaren van Boedhistische invloed vanuit China ontwikkelde Wabi-Sabi zich in Japan als een schoonheids- ideaal. Door de jaren heen veranderde de serieuze en sombere betekenis in een meer open en lichtvoetig begrip. En omvat het begrip nu eerder iets als “wijsheid en inzicht verkrijgen door natuurlijke eenvoud” of wanneer je spreekt over kunst en decoratie “imperfecte schoonheid”

Wabi-Sabi hangt nauw samen met het Zen-Boedhisme. Waar gestimuleerd word om je te omgeven met natuurlijke, unieke objecten die door de tijd heen veranderen en hun eigen identiteit gekregen hebben. Dit om zo dichter bij de natuur te blijven. Materialen die bij het Zen-Boedhisme horen zijn natuurlijk hout, papier en natuurlijke stoffen als wol en zijde.

Decoratieve objecten en gebruiksvoorwerpen die hiervan gemaakt zijn veranderen in de loop van de tijd, wat een sterkere perceptie van de wereld met zich meebrengt voor degene die ze in huis heeft. Een schilfer afgebroken van een kopje of een scheur in een houten plank. Het zijn voorbeelden van Wabi-Sabi in de dagelijkse objecten om ons heen. Objecten die niet alleen mooi zijn maar ons ook de tijd geven om te mijmeren, te mediteren of simpel tot rust te komen.

Wabi Sabi en de invloed op de westerse woonkamer.

In het westen is bijvoorbeeld Rustic Design geïnspireerd op WabiSabi. hierbij word uitgegaan van natuurlijke materialen en worden deze op de meest oorspronkelijke manier gebruikt. Het design is eenvoudig, eerlijk en geeft een natuurlijk robuust gevoel.
Je ziet het hier in de terugkeer naar de landelijke atmosfeer waar natuurlijke materialen als ruw hout, riet, wol en ongeverfd linnen een rol spelen. Eerlijke materialen als keramiek en steen kom je ook veel tegen. Plastic, synthetische stoffen en fijn geschaafd, 10 keer gelakte stoelen zul je hier niet tegenkomen!

In de binnenhuis architectuur bijvoorbeeld zie je dat ze de houten steunbalken in het plafond laten zien. Het tafelblad is niet tot het uiterste geschaafd en het dienblad met rozenmotief laat zijn slijtage plekken zien.

Er zijn talloze voorbeelden te noemen van de invloed van Wabi-Sabi op modern landelijk design. En als je eenmaal een gevoel begint te krijgen voor wat Wabi-Sabi inhoud zie je het in veel dingen om je heen.

 

 

Laat een reactie achter