Nieuws

Scheuren in je houten meubels, hoe kom je eraan? En belangrijker; Hoe kom je er vanaf?

Scheuren in je houten meubels, hoe kom je eraan? En belangrijker; Hoe kom je er vanaf?

Heel vaak krijg ik kasten en andere houten meubels in mijn werkplaats ter restauratie die krimpscheuren hebben. Je ziet dit het meeste bij kastpanelen. Ik vind dat over het algemeen (vooral bij Chinese meubels) best charmant, omdat de Chinezen bamboe verbindingspennetjes gebruiken om hun planken tot een paneel te maken. En wanneer deze panelen scheuren, worden de pennetjes weer zichtbaar.

Het is voor mij een blik in de werkplaats van een Aziatische vakman en ik ga altijd weer een eeuw of langer terug in de tijd, naar een klimaat waar de ambachtslieden gewoon even naar buiten lopen om constructie bamboe te pakken waarmee ze hun meubelconstructie borgen.

Maar niet iedereen is gecharmeerd van scheuren in de meubels en als ik heel eerlijk ben; Als ik soms zie wat mensen met hun meubel gedaan hebben kan ik er ook wel verdrietig van worden. 17e -eeuwse kasten waarin ze met metalen plankendragers MDF planken hebben vastgeschroefd bijvoorbeeld..

We kunnen als meubelmakers en restaurateurs gelukkig best wel wat doen om deze scheuren te voorkomen of herstellen.

De Restauratie van scheuren in je houten meubelen.

 

 

Bij de restauratie is het dan de kunst om na te gaan waarom een paneel gescheurd is. Meestal heeft dat te maken met het verlijmen van onderdelen die niet verlijmd horen te zijn.

Want ondanks dat de Chinese meubelmakers fantastische bouwers zijn, worden hun meubels ook wel eens gerestaureerd door iets minder handige doe-het-zelvers, die wat minder rekening houden met de ingenieuze constructies en de zwevende panelen vastlijmen bijvoorbeeld. Op die manier kan het paneel nooit meer bewegen, en knapt dus gewoon kapot als in de winter de verwarming weer aan gaat…

Bij grondige restauratie moeten de verbindingen dan allemaal weer losgehaald worden, het gescheurde paneel moet verlijmd, en weer zwevend in de constructie geplaatst worden, zodat het weer kan ademen.

Gaat het om tafelbladen? Dan is het vaak een andere kwestie. De Chinese vakmannen hebben er vaak een handje van om rondom een blad een brede rand in verstek te maken. Heel mooi bij een nieuw meubel, maar het hout van de rand aan de kopse kanten loopt in een andere richting dan het hout in het midden, waardoor het paneel in het midden vaak te klein wordt en er scheuren ontstaan. Dit kan opgelost worden, maar ik raadt dit in principe niet aan.

Je moet een antiek meubel zo authentiek mogelijk laten is mijn devies. Maar heb je er echt last van, omdat je hagelslag er steeds in valt, dan kan het blad uit elkaar gehaald worden en opnieuw worden verlijmd. Er is alleen niet gezegd dat je over 50 jaar niet nog een keer moet komen….

Heb jij ook last van scheuren in je houten meubels en herken jij dit probleem, maar heb jij een Europees of modern meubelstuk? Ook dan ben je voor restauratie bij mij aan het juiste adres! En niets is me te gek, houtsnijden etc. Alles is mogelijk, in overleg.

Laat een reactie achter